Az új építésű ingatlanoknál az egyik kezdő lépés az energia igény meghatározása.

Az évek folyamán szinte minden feledatot villamos eszközökkel oldunk meg, ezért a már meglévő mérőhelyeken szükséges lehet a teljesítmény bővítés.

Az energia igény a várható fogyasztók teljesítményéből és azok egyszerre használási idejéből ( egyidejűségű tényező ) számítható ki.

Új mérőhely, vagy teljesítmény változás esetén a szolgáltató megköveteli a mindenkori hátályos szabványoknak megfelelő kivitelezés. Ezért egy eddíg működő nem szabbványos mérőhelyet már nem lehet újra üzembe helyezni.

Mérőhelyeknél megkülönböztetünk:

  • 1 fázisú fogyasztásmérő
  • 3 fázisú fogyasztásmérő

szekrényeket .

Illetve tarifák szerint.:

  • Minden napszaki (az általános célú fogyasztók napi szintű ellátására)
  • Vezérelt (kizárólag hőtárolós berendezések ellátására. Nincs folyamatosan áram. Napi 8 órát köteles a szolgáltató a rendelkezésünkre bocsájtani, de nem egybefüggően. Általában a hálózat leterheltségéhez igazítják) A vezérelt mérőhelyek pontos leírása
  • H tarifás (Hőszivattyúk és azok kiszolgáló beredezéseinek üzemeltetésére. Mindíg van áram, de az elszámolási időszak változik. A beépített mérő két regisztert tartalmaz és a meghatározott idöszakokat: október 15. -és következő év április 15. Külön regisztrálja a mérő. A H energia ára ném lehet magasabb a mindenkori vezérelt áram tarifájánál.) A H tarifáról részletesebben itt olvashat: Eon “H” árszabás

Egy felhasználónak minden tarifacsomagra lehet külön fogyasztásmérője. Tehát egy családiházon lehet 1db 3 fázis nappali, 1 db 3 fázis vezérelt, 1 db 3 fázis H tarifás mérő is egyszerre. Vagy lehet bármelyikből 1 fázisút is választani az igényeknek megfelelően.

Jelen szabályok szerint 1x32A alanyai jogon jár a felhasználónak. Ezt három fázis esetén az áramerősségek összeadásával kell számolni. Tehát: 3 fázis16A = 3x16A.

Vagyis 48A. ebből a 32A levonva 16A a különbözet, mely után hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizetni. Amperonként 3600+áfa összeget.

Nem kell viszont hozzáadni a H tarifát és a vezérelt mérőt. Tehát 1x32A jár nappalra, vezéreltre és H tarifára is egyenként.

A mérőhely szabványosságára vonatkozó kritériumokat az eon felülvizsgálati lapján olvashatjuk el. Ezeknek kell megfelelni a regisztrált szerelő által kivi-telezett mérőhelynek.

Cégünk vállalja ipari létesítmények hálózatra kapcsolását, teljesítmény bővítésének lebonyolítását.

Az új beruházásoknál, vagy az új lakossági bekapcsolásoknál érdemes ránézni az eon folyamat ábrájára. Melyből kalkulálható hogy az első nyomtatvány beadásától nagyságrendileg mikorra lesz használható áram.